NORTH HILL HOUSE

Single Family Residential

New Construction

The North Hill House is a new home built on a small lot in historic Stillwater, MN. The house was the first new home to be awarded an Annual Preservation Award by the Stillwater Heritage Preservation Commission and featured on the American Institute of Architects, Homes by Architects Tour.  The exterior of the home is a nod to the 19th century vernacular homes in the neighborhood. The interior reflects the home owners modern sensibility. Built on a narrow lot, every bit of space was creatively maximized. Spacial dimensions were exaggerated with seven-foot windows, nine foot ceilings and eight foot doors throughout the main floor. The floating stairs lead to a vaulted upper floor with transom windows over each bedroom. The new home reflects older Stillwater homes with a wrap around porch, linear gable roof and detached garage. Light, volume and space makes this small home live large. Plans and specifications for this home are for sale. Please contact us for pricing.

PRESS

Stillwater Annual Preservation Award

AIA Homes by Architects Tour

Star Tribune AIA Home of the Month

CREDITS

Imprint Architecture and Design, LLC

Contractor: Cates Fine Homes

Interior Design: Imprint Architecture and Design, LLC

Photographer: Kerry Kresl Photography & Troy Theis Photography

LAKE WASHINGTON HOME

Single Family Residential

New Construction/ Whole House Remodel

The client’s wish was to remodel their existing Seattle cottage and add a second story to accommodate the needs of a growing family.  The early 1900’s house is located on the west bank of Lake Washington and is nestled between the lake and the Burke Gilman Trail.  The home features floor-to-ceiling lift and glide doors that open to a private entry garden and the gorgeous lake front, allowing the owners to fully enjoy the home’s special location.  Steel accents speak to the cool outdoor lake elements and include a new staircase that floats between the lower and upper floor.  The warm whites, natural and dark wood tones along with the chocolate colored wall in the kitchen provide added warmth to the home.  The final result was a home that reflects the ever-changing colors of the water as well as the clean, modern tastes of the owners.

PRESS

Pacific Northwest Magazine: "A Perfect Fit"

PROJECT CREDITS

Architect: Ray Johnston, Principal Architect and Sara Imhoff, Project Architect; Johnston Architects, PLLC
Contractor: Brian Lenz; Schuchart/Dow
Steel: Rick Wesley; Wesweld Corporation
Photographer: Benjamin Benschneider; Seattle Times

DEER HILL RESIDENCE - Medina, MN

Single Family Residential

New Construction

This 4,998sf modern model home is locate on a beautiful property in the new, Deer Hill Preserve development of, Medina, MN. Featuring floor to ceiling windows, open concept living and vaulted upper floor ceilings, this home maximizes daylight along with panoramic views of its beautiful nature surroundings.  Have dinner on the screen porch and soak it all in. For more sale info click here: Elevation Homes

PRESS

2018 Artisan Home Tour

PROJECT CREDITS

Imprint Architecture and Design, llc
Contractor: Bill Costello, Elevation Homes

Interior Design: Merry Vogt Home

Photography: Landmark Photography and Design, llp

PROJECT ONE

Single Family Residential

Whole House Remodel

 

Originally built in 1918, this Fremont Bungalow was in need of a good make-over.  The work included vaulting the living room, renovating the kitchen, removing interior walls, repairing the exterior facade and creating a modern urban courtyard on a small city lot.  While keeping true to the existing character of the home, each new move was carefully considered with a modern play on space and materials. 
 

PRESS

Dwell: “Transformative House Renovation in Seattle”

Houzz: Houzz Tour: Original Charm and New Light in Seattle

Seattle Times: “A Born Again Bungalow”

Seattle Monthly + Northwest Home: “Creative Collaboration”
January 2009 by Alexis Chicoye

 

PROJECT CREDITS

Architect: Imprint Architecture and Design, LLC
Contractor: Imprint Architecture and Design, LLC

Interior Design: Imprint Architecture and Design, LLC
Cabinetry: Nathan Hartman; Kerf Design, Inc.
Photography: Aaron Leitz Photography, Miguel Edwards Photography, Will Austin Photography

COTTET COTTAGE

Single Family Residential

Second Story and Main Floor Addition and Kitchen Remodel

 

 

This early 1900’s farmhouse had too much charm to be ignored.  The owners used their interior design and handcrafting skills to finish off the new mudroom, kitchen and second story addition constructed by Barlow Construction.  To keep with the character of the original farmhouse, much of the “new” work was in fact “old”.  The owners tracked down old furniture for bathroom vanities, an apothecary cabinet for kitchen storage along with a local artist, Darryn Frost, who handcrafted an 11′-0″ long trestle table of reclaimed wood to fit perfectly in their new kitchen.  For the new mudroom addition, the owners found timbers originally from the old Collins building on the Everett waterfront that they reclaimed and exposed in the ceiling.  In addition, they used old doors to build the new storage cubbies.  The final result is a new space, with lots of history.

PRESS

Pacific Northwest Magazine: "Farmhouse Fabulous"

CREDITS

Architect: Imprint Architecture and Design, LLC
Contractor: James Barlow, Barlow Construction Inc.
Trestle Table: Darryn Frost, Vintage Wood and Wire
Darryn.frost@vintagewoodandwire.com
Interior Design: Joan and Justin Cottet
Photographer:  Aaron Leitz Photography

FOOTPRINT AT THE BRIDGE

Multi Family Residential

New Construction - LEED CERTIFIED

This seven unit townhome project is located at the site of a former run-down motel in the hip Fremont neighborhood of Seattle.  The site had its challenges as it is a tight triangular lot and is located at the busy off ramp of Seattle’s Aurora Bridge.  One the flip side, it had much to gain with sweeping rooftop views of the Cascade and Olympic mountains, views of Lake Union and a great urban location.  The permit application included a request for six departures from the zoning and land use codes in order to create a building better suited to its site and surroundings. One of the code departures created a shared, open communal space at the street level to promote interaction between neighbors. To maintain some privacy at the street level, wood screens at the entryways were added in lieu of tall obtrusive fencing.

Sustainable design practices were used throughout the project in pursuit of LEED Platinum certification. These included a 20,000 gallon rainwater collection cistern that supplies the toilets and the site irrigation system, and a mechanical system that is comprised of a hydronic radiant floor heating and ERV (Energy Recovery Ventilator) system. Other sustainable design elements include triple-pane windows, FSC certified lumber, low-VOC emitting materials and finishes, and products that contain no PVC or urea formaldehyde compounds. Overall, the Footprint at the Bridge Townhomes has made a positive impact at both the micro and macro levels.

PRESS

Northwest Home + Garden, Think Green Issue: “Leading the Way for Townhomes”
Seattle PI Online: “Townhouses Near Aurora Bridge: From Motel to Modern”

CREDITS

Architect: Mark Pevoto, Principal Architect and Sara Imhoff and Ray Johnston, Project Architect; Johnston Architects, PLLC
Contractor: Jason Morrow of Footprint Developments
Landscape Architect: Jack Johnson; Outdoor Studio
Photographer: Will Austin Photography

ALKI BEACH TOWNHOMES

Multi Family Residential

New Construction

Alki Beach Townhomes are a two unit, 3-story townhome development located one block from Alki Beach in West Seattle.  While on a challenging site, both units fit well within their surroundings while maintaining a friendly street façade.  The townhomes are stepped away from the street creating a single family residential feel and adding privacy to the rooftop decks.  The site layout also enhanced each unit’s sweeping views of the Olympic Mountains and Puget Sound.

 

PRESS

Winner of the Northwest Construction Best Architectural Design 2008 award.

CREDITS

Architect: Ray Johnston, Principal Architect and Sara Imhoff, Project Architect; Johnston Architects, PLLC
Contractor:  Greg Dale
Photographer: Aaron Leitz Photography

KITCHEN PALETTE

Single Family Residential

Kitchen and Deck Remodel

The existing kitchen was in good condition, but not up to the owners big, bright ideas.  They desired a fun, light filled space where the Olympic Mountain views could be captured along with many family memories.  The result was a functional bright space with a beautiful balance of color and white. In order to open up this mid century modern home, a wall was removed between the kitchen and the dining room.  The cabinetry layout was modified to maximize views and entertaining, and a built-in breakfast nook was created where an old gas stove used to be.  24′-0″ of new sliding doors lead out to a west facing revamped deck fit with new infinity edge railings.  New doors on the opposite end of the kitchen were added for light and cross ventilation.  In addition, two new windows added much needed light to the space. The owners were environmentally sensitive, using low VOC paint, reusing and resurfacing the existing wood floors with a water-based finish.  New insulation was added along with energy efficient doors and windows.

 

PRESS

Houzz: "Mid Century Kitchen Seen in a New Light" 

CREDITS

Architect: Imprint Architecture and Design, LLC
Contractor: Barlow Construction
Photographer:  Aaron Leitz Photography

BGOOD REMODEL

Single Family Residential

Master Suite and Stair Addition 

The owners were excited as they described their idea of turning their existing unfinished attic space into a master bedroom and bath.  The plan posed significant  challenges as the ceiling height was low, plumbing needed to be added, and the existing staircase landed right in the center of the space. The solutions were two fold – 1.) Relocate the staircase and build a new, cabinet style stair that acted as much needed additional storage and 2.) Add three large skylights to bring in additional height and headroom into the space. Both solutions worked to create a well deserved oasis for this young couple.

CREDITS

Architect:  Imprint Architecture and Design, LLC
Contractor:  David Prouse Construction
Cabinetry: Sound Woodworks Inc
Photographer: Aaron Leitz Photography

 

HOUSE LIFT

Single Family Residential

Whole House Remodel 

The owners purchased this existing home with big plans - a whole house remodel that included a "lift". They started by gutting the entire home down to the studs, then lifted the main floor off its foundation to give the existing 6'-6" lower walk-out level taller ceilings to complete a whole house feel. The main floor received a new vaulted ceiling and skylights along with a new staircase down to the newly open lower level. The homeowners sourced most the products themselves keeping costs down and making their dream home a reality. 

 

CREDITS

Architect:  Imprint Architecture and Design, LLC
Contractor:  Dave Jordan; Tall Tree Construction
Photographer: Aaron Leitz Photography

 

URBAN SANDBOX
Landscape Design

Tightly pinned between the house and the public sidewalk, this under-utilized 300 square foot front yard space on a small Seattle urban lot was transformed with a modern take on a traditional Japanese rock garden.  The homeowners gained much-needed privacy by installing a border of Corten steel planter boxes filled with perennial grass plantings that acts as an interactive buffer from the street.  To ensure easy upkeep, drought-tolerant plants were used to complete the minimal landscaping.

 

PRESS

Northwest Home: “Yard Work” May 2009 by Alexis Chicoye

CREDITS

Architect: Imprint Architecture and Design, LLC
Contractor: Imprint Architecture and Design, LLC

 

BACKYARD FOREST

Landscape Design

A young family with modern style and a forest looming, what are they to do?…put in more cedar of course! This outdoor oasis is filled with many different “rooms” for everyone in the family. There is a place to party for Dad – a covered BBQ area that houses a grill and a smoker; a place to relax for Mom – a stone patio with chartreuse scotch moss and a steel planter box filled with scented lavender; a place to hang out for the Kids – a fire pit for roasting marshmallows and a cedar and steel bench seat to lounge; and most importantly a place for the whole family to gather – a large deck where they can eat and have family movie night as a hidden screen pulls downs from underneath the BBQ cover.  This landscape was designed for family and outdoor fun.

 

CREDITS

Architect:  Imprint Architecture and Design, LLC
Photographer: Aaron Leitz Photography

FREMONT WEST

Commercial

Exterior and Interior Lobby Renovation

This existing entry lobby to Fremont West was calling for a new focal point.  The result – a steel canopy and new moment frame defining new entry doors leading into the refreshed lobby. A mural commissioned by local artist Kyler Martz completes the space.

 

PRESS

Fremont First Friday Art Walk - Kyler Martz, Artist

CREDITS

Architect: Imprint Architecture and Design, LLC
Contractor: Walsh Construction
Photographer:  Miguel Edwards Photography

Stillwater, MN 

Single Family Residential

New Construction

This is a unique, custom home ready to be tailored to suit your needs, for sale by Cates Fine Homes. A modern take on historic Stillwater, this home was designed with flexibility in mind: Don’t need the extra bedrooms? The upper level would be ideal for a home office or artist’s studio. River views and walking distance to the shops and restaurants on Main Street. Contact Cates Fine Homes for more info. 

PROJECT CREDITS

Imprint Architecture and Design, LLC
Contractor: 
Cates Fine Homes

 

© 2017 by Imprint Architecture and Design, LLC. Proudly created with Wix.com